Castel di Pugna

Vingården


Castel di Pugna är en gammal och historisk egendom med anor från 1189. Den totalförstördes dock av Florentinarna i slaget vid Monteaperti 1259. Vinkällaren består faktiskt fortfarande till stora delar av samma grund som det ursprungliga slottet vilade på.

Idag ägs gården av Greve Carlo Alberto Fumi Cambi Gado med familj. Sonen Luigi Alberto driver den dagliga verksamheten och den unge Emanuele är vinansvarig. Vinet framställs med de senaste teknologiska metoderna och ambitionerna med vinerna är höga. Arealen uppgår till 44 hektar varav 14 består vinodlingar och tre av olivlundar. Från slottet kan man blicka ut över Val di Pugna, stridernas dal, där slaget mellan Florens och Siena stod för mer än 750 år sedan. Sommartid kan man se ut över dalen och Siena och se solen gå ner bakom stadens siluett. Gården omsluts av vin- och olivodlingar, och i flera hundra år gamla hus finns rum eller lägenheter att hyra för den som vill förlänga sin vistelse. Det finns också en restaurang med lokala specialiteter och frukost. Dessutom finns tillgång till pool och flera andra aktiviteter som Emanuele gärna hjälper till att arrangera.

Årets vinerbjudande 2018


Vår Chianti Superiore Governo kommer från två olika vingårdslägen och består till största delen av Sangiovese som kryddats med liten andel Colorino. Vinet lagras i 18 månader, varav hälften av vinet lagras på stora fat, så kallade botti med några månaders avslutande stabilisering på flaska, innan det släpps till försäljning. Vinet är friskt, medelfylligt och med toner av mörka körsbär, torkade frukter och plommon med elegant och fräsch avrundad eftersmak. Ett härligt matvin som passar väl till sommarens grillade fläsksida med smak av honung och en ljummen potatissallad.

Kortfattat och förenklat görs Chianti Superiore Supertuscan 2007 av de bästa druvorna i fälten med en hög andel smakämnen och socker i musten. Vår består av 100% Sangiovese och lagras 12 månader på 225-litersfat. Vinet är intensivt rubinrött med en doft av mörka bär, kryddor med ton av fat. I smaken finns fina utvecklade toner med drag av mörka, lite söta körsbär, kryddig ek och örter. Vinet har en välbalanserad strävhet med lång eftersmak. Servera gärna detta vin till en klassisk bistecca fiorentina eller i all sin enkelhet till skivor av cinta senese.


För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp