Domaine du Carroir Perrin

Delar av denna sidan eller hela sidan innehåller information som du måste vara inloggad för att kunna se. Klicka här för att logga in.

Vingården


Högt på en vulkankulle i östra Loiredalen ligger staden Sancerre med den gamla borgen högst upp. Utsikten från fästningsvallen är hänförande. Österut ligger den vackra Loire-floden och västerut, vingårdarna på de mjuka sluttningarna i appellationen Sancerre. Det är en tilltalande stad med mängder av intressanta kaféer och restauranger där man kan prova de lokala vinerna och smaka den berömda getosten.

Vingården Domaine du Carroir Perrin ligger åt nordväst i den lilla byn Verdigny - en gammal vinby vars historia kan spåras tillbaka till 1100-talet. Det är ett förtjusande landskap med böljande vinstocksklädda sluttningar, där smala serpentin-vägar leder från den ena lilla byn till den andra. I dag är det vita Sancerre-vinet gjort på Sauvignon Blanc-druvan som ger världsberömmelse åt området. Lokalbefolkningen anser dock att den ovanliga röda Sancerren kan vara lika bra!

Familjen Riffault har framställt vin på vingården Domaine du Carroir Perrin i många generationer. Vinframställningen utmärks av traditionella metoder och modern teknologi. Rostfria tankar med temperaturreglering hjälper till att producera ett vitt vin som är friskt och stramt med kraftfull bouquet av svarta vinbär, krusbär, gräs och nässlor. Vinet har en fin frisk syra och är en god representant för Sauvignon Blanc när det är som bäst. Det har också ett antal år vunnit medalj på världen största blindtestning The Wine Challenge i London. Det är utsökt som ungt men utvecklar en mer komplex smak om det lagras några år.

Det vita vinet passar till skaldjur och kokt fisk gärna med crême fraîche, dragon, basilika och gräslök. En underbar specialitet är getost med honung. Värm osten i ugn i fem minuter i hög värme och tillsätt därefter honung till osten. Låt det stå ytterligare en minut. Färgsätt gärna med en grönsallad.

För ett århundrade sedan stod rött vin för 90% av Sancerres totala produktion. Några vinbönder, inkluderande Pierre Riffault, har återplanterat Pinot Noir som är den dominerande druvan i Bourgogne . Det röda vinet är en lokal produkt som sällan ses utanför regionen och ska inte jämföras med Bourgognevinerna. Det har en mjukare stil med smak av krusbär och körsbär. Ett vin med mjuka tanniner och en fruktig lätt stil som ska drickas ungt till t.ex. kyckling, sallader, grönsakspajer, kallskuret. Lätt kyld är vinet en läskande picknickdryck.

Familjen Riffault kommer att varmt välkomna Dig närhelst Du besöker dem. För de som vill stanna längre är det möjligt att bo i deras gîte som ligger mittemot deras eget hus.

Årets vinerbjudande 2018

Druvorna till vår Sancerre Cuvée Caillottes hämtas från regionens mellersta delar, ett område som är känt för att ha mycket kalkrik jord och lera. Vinfältet är täckt med små vita stenar, därav namnet Les Caillottes, vilket ger den mest tillgängliga stilen på en Sancerre. Generös på frukt och med en tydlig mineralitet.

Din Sancerre är fortfarande ung i färgen med gröna reflexer. Doften är något aromatisk och örtig med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och mineraler. Smaken är frisk och något aromatisk med inslag av krusbär, citrus, gröna äpplen. Den tydliga mineraltonen, som ger vinet ryggrad och struktur, bär hela vägen ända fram till avslutningen.

Med något år på flaska utvecklar vinet ytterligare komplexitet med inslag av stenfrukt och vit persika. Den tydliga mineraltonen ligger fortfarande kvar och bär upp vinet. En Sancerre bör drickas inom tre år från skörd. Detta gäller även din exklusiva Cuvée även om vi har glömt kvar flaskor ibland som har visat på stor hållbarhet och utvecklat en underbar bouquet.

Carroir-Perrins Sancerre är underbar som aperitif. Den passar utmärkt till skaldjur såsom ostron, pilgrimsmusslor och räkor. Prova gärna till en varm sallad med halstrade skaldjur eller avokado fylld med skaldjursröra. En annan spännande kombination är halstrad gös i saffranssås eller basilikasås. En klassisk följeslagare till din Sancerre är den lokala getosten, crottin de chavignol.

För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp