Vignoble de la Jarnoterie

Delar av denna sidan eller hela sidan innehåller information som du måste vara inloggad för att kunna se. Klicka här för att logga in.

Vingården

Paret Mabileau
Paret Mabileau


I Appellationen Nicolas-de-Bourgueil i Loiredalen, framställs några av de bästa röda vinerna i Frankrike. Vår vingård ligger i närheten av den charmiga och historiskt intressanta staden Chinon. En underbar stad vid Vienne - en biflod till Loire. I borgen uppe på klippan - underbart belyst kvällstid - började Jeanne d´Arc år 1429 som 17-åring sin befrielsekamp mot engelsmännen. Den slutade lyckligt för fransmännen men inte för Jeanne d´Arc som blev bränd på bål två år senare. Ströva längs Chinons smala gator och njut av dess gamla byggnader och speciella atmosfär eller ta en kvällspromenad längs Vienne innan du sover gott på charmiga hotell Diderôt med anor från 1400-talet. Från Chinon har du inte långt till Saumur - den vita staden - som är mer än väl värd ett besök.

Vår vinbonde Jean-Claude Mabileau är erkänd av den ledande oberoende franska vinguiden Hachette för sin genom åren jämna och höga kvalitet. Jean-Claude är den fjärde generationen som tillverkar vin på La Jarnoterie. Vingården omges av välskötta stockar med Cabernet Franc. Men det är familjens vinkällare som stimulerar din fantasi. En enorm vinkällare med kilometervis långa vägar, 17 meter rakt under din egen vingård. Där får den nya skörden ligga och mogna i stora träfat. I källaren finns en magnifik balsal som domineras av ett gigantiskt runt stenbord placerat framför en enorm öppen spis. När du äter lunch eller middag med familjen Mabileau vid ett minnesvärt besök under våra bussturer dricker du ditt eget vin direkt under din egen vinodling! Carine som talar bra engelska guidar dig gärna runt på vingården.

Vi har bett Jean-Claude tillverka ett vin speciellt för våra delägare - ett rött specialvin av toppkvalité på druvan Cabernet Franc från området Les Cognettes i vingården La Jarnoterie. Det är planterat med hans äldsta och bästa vinstockar. Jordmånen resulterar i ett mjukt fruktigt vin med lagringspotential. Den omedelbara doften är ofta blommig - med en ton av viol, röda frukter såsom svarta vinbär, hallon, jordgubbar och till och med körsbär. Du kan även finna lakrits, kanel och vanilj i de äldre vinerna. Även om vinet är delikat när det är ungt så förespråkar Jean-Claude lagring av vinet. Vinet passar bra till lättare kötträtter, kalv och lamm. Vissa årgångar går även bra med kraftigare kötträtter och vilt. Prova gärna med en getost.

När vi första gången diskuterade vinet så väntade Jean-Claudes dotter Carine sitt första barn. Det föll sig naturligt att Jean-Claude skulle döpa sitt bästa vin efter sin dotter. Etiketten skulle bli blå om det blev en pojke och rosa om det blev en flicka. Så när Mathieu föddes den 31 maj 1994 bestämdes färgen - blå!

Du har möjlighet men inget tvång att köpa upp till 4 lådor vin (48 flaskor).

Årets vinerbjudande 2018

Vår Cuvée Carine kommer från vinstockar som är upp till 60 år gamla. Vinfälten har en perfekt exponering mot söder och jordmånen består av sand, kalksten och lera. Vinet är djupt purpurröd i färgen. Doften är klassisk och typisk för ett vin framställd på Cabernet Franc med inslag av hallon, choklad, varm jordighet samt en viss kryddighet från fyra månaders lagring i barriques av kastanj. Smaken är härligt frisk och bärig med inslag av svarta vinbär, hallon, tobak och en bakomliggande kärna av mineral.

Ditt vin är njutbart redan nu, men kommer att utvecklas med fem till tio års lagring. Det har ett brett användningsområde. Lätt kylt som ungt passar det utmärkt som sällskapsvin, men även till ett flertal typer av rätter. Prova gärna till grillad lax eller tonfisk. Även stekar på lamm, kalv eller nöt är en trevlig kombination. Till svensk husmanskost kan vi rekommendera vinet till wallenbergare, kåldolmar och köttbullar. För den som är lite nyfiken på spännande kombinationer kan vi även föreslå blodpudding. Med några års lagring utvecklar vinet komplexitet och då går även vilträtter bra såsom fågel och renkalv. Vaktel med svampsås blir en utmärkt kombination

För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Nyheter & Notiser

2020-03-08

Vinmakarmiddag med Le Macchiole på Mancini

Dina Vingårdar har i samarbete med vinproducenten Le Macchiole, VinOliv och restaurangen Mancini, Stockholm, glädjen att bjuda in till en vinmakarmiddag. Menyn baseras på toscanska smaker och minnen.

Här gör du ditt köp