Upplev Toscana

Upplev Toscana


Upplev Toscana är ett nytt koncept hos oss på Dina Vingårdar. Efter att ha lyssnat till våra medlemmar, och till oss själva så klart, så vill vi kunna erbjuda att bredare medlemskap, det vill säga ett medlemskap som innebär att man som medlem får tillgång till flera gårdar inom samma region. På så sätt får man inte bara djup, utan också bredd, i vingårdsupplevelsen. Vi har valt att i ett första steg lansera våra italienska gårdar som en region – Upplev Toscana.

För vinälskare har Toscana en speciell dragningskraft. Chianti som görs mestadels av Sangiovesedruvan, är ett särskilt omtyckt vin. Elegant och med generös frukt och bra syra tillhör det ett av världens främsta matviner. Tänk på alla maträtter på ljust och rött kött, lamm och vilt, och pizza eller pasta som detta välsmakande, balanserade vin passar så väl till!

Toscana skiljer sig från Frankrike, och även andra regioner i Italien genom att vingårdarna ofta är något större. Deras utbud av vin är därmed mer omfattande. Från enklare vardagsviner upp till så kallade ”supertoscanare” i vilka man ofta blandar internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Cabernet Franc.

Vi har tillsammans med vår samarbetspartner 3D Wines i Storbritannien, valt ut tre toscanska vingårdar som vi nu kan erbjuda våra medlemmar i Dina Vingårdar.

I Upplev Toscana får du tillgång till Tenuta di Montechiaro, Castel di Pugna och Rocca delle Macie, tre gårdar i klassiska vindistrikt i centrala Toscana, dels i Chianti Classico och dels i Colle Senesi som tillhör Chianti. Bland vinerna som dessa gårdar producerar finner du klassiska italienska viner baserade på Sangiovesedruvan, tillsammans med mer moderna fuktiga viner, så kallade super-toscanare. Dessutom ett riktigt bra och annorlunda vitt vin gjort på Trebbiano, Malvasia, och Viognier.

Även om alla gårdarna ligger i Toscana, så visar de upp viner med skilda och unika stilar. Upplevelsen från vingårdsbesöken skiljer sig dessutom åt. De tre egendomarna är familjeägda, där familjen är hängiven sin produktion av underbara viner som berättar om sitt ursprung och vinmakarnas skickliga hantverk.

Familjerna Griccioli på Montechiaro och Fumi Cambi Gado på Castel di Pugna har haft sina respektive egendomar i sin släkts ägo i flera hundra år. Familjen Zingarelli, å andra sidan, har ägt Rocca delle Macie sedan 1973, men har istället disponerat sina resurser så att de idag driver en stor egendom med tio gånger större vinodlingsareal än Castel di Pugna och Montechiaro, och med 400 hektar mark för annan odling, bland annat av oliver. Det finns alltså både likheter och skillnader mellan våra tre gårdar, vilket är ganska typiskt för Toscana med alla olika mikroklimat, jordmåner och vinstilar.

Förutom tillgång till vingårdsbesök på alla tre gårdar, och de fantastiska möjligheter till kost och logi som gårdarna erbjuder, så får du också som medlem i Upplev Toscana vinerbjudanden från alla tre gårdarna. På så sätt kan du blanda utifrån dina favoriter från de olika gårdarna och få en spännande bredd av toscanska viner.

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp