Montechiaro


Vingården

Montechiaro är en spännande egendom med en fantastisk historia som går tillbaka ända till 1345. Till egendomen tillhör även den vackra borgen Monteriggioni som grundlades redan på etruskernas tid, det vill säga långt innan romartiden. Montechiaro har varit i familjen Gricciolis ägo sedan tidigt 1760-tal. Den unge dynamiske Alessandro, som har en högre vinutbildning från Universitetet i Bordeaux, ansvarar för vinframställningen.

Montechiaro ligger i en av Chiantis underdistrikt, Chianti dei Colli Senesi. Colli Senesi är den största, och en av de mest betydelsefulla av Chiantis underdistrikt. Området är stort och rymmer en mängd olika mikroklimat och jordmåner. Det är därför svårt att tala om en specifik stil, men kännetecken brukar vara viner som är något parfymerade i doften, har en tydlig fräschör och är relativt fylliga.

Montechiaro är en fantastisk egendom på 160 hektar varav 10 används för vinodling. Vinet framställs enligt ekologisk metod. Gården ligger endast 10 km från Siena med vackra trädgårdar och en underbar panoramautsikt över de böljande omgivningarna och Siena. Här hittar du dessutom oliv- och citronodlingar. Tre äldre men modernt upprustade hus med egen pool och tennisbana står till våra medlemmars förfogande till rabatterade priser. Alessandro är mycket medveten om de moderna kommunikationskanaler som står till förfogande idag, och på gårdens hemsida, www.terredellagrigia.com kan man följa hans arbete, se videos och läsa mer om hans viner.

Årets vinerbjudande 2018


Alessandro gör moderna Chiantiviner med både fräschör och elegans. Vi har valt ut hans Chianti Riserva 345, framställt på 100 % Sangiovese och lagrad i två år på 500-litersfat. Det är ett generöst och kryddigt vin med ett härligt sting som den speciella Sangioveseklonen bidrar med. Vidare har vi fastnat för ett uttrycksfullt, vitt vin på druvorna Trebbiano, Malvasia- och Viognier som heter Arteliquido. Sent skördade druvor som ekfatslagrats i 12 månader, ger vinet en djup färg, rikt på doft och smak med undertoner som för tankarna ända till Bourgogne. Familjen Griccioli lyckas på ett tilltalande sätt kombinera tradition och nytänkande i sitt vinmakande.

Chianti Riserva ’345 är en klassisk Chianti Riserva på 100 % Sangiovese. Riserva innebär bland annat att vinet måste lagras minst 24 månader på fat och flaska innan det får släppas till försäljning. Alessandro använder sig av den för toskana typiska tekniken Governo, vilket innebär att vinet jäser en andra gång på delvis torkade skalrester av Sangiovese. Detta ger extra djup och färg. I doften finns exotiska kryddor och mörka körsbär med lite ”köttiga” toner av torkad frukt och soltorkade tomater. Smaken är frisk med pigga röda frukter som backas upp av lite mörkare toner som plommon, tobak och kaffe och en lång eftersmak.

Arteliquida Rosso är ett riktigt kul vin tycker vi. Dels för att det är ett riktigt spännande och bra vin, dels för att det är mycket ovanligt med en druvren Malvasia Nera. Alessandro själv säger att vinet ”har struktur och elegans som en Pinot Noir, och den rättframma och kryddiga frukten som en Côtes du Rhône”. Vi kan bara hålla med. Blåa bär och plommon tillsammans med en skön kryddighet och drag av choklad i både doft och smak. Struktur och pigg saftighet på samma gång i en lyckad kombination.

För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp