Domaine la Fagotière

Delar av denna sidan eller hela sidan innehåller information som du måste vara inloggad för att kunna se. Klicka här för att logga in.

Vingården


Domaine la Fagotière ligger norr om den lilla staden Châteauneuf, granne med en av världens mest berömda vingårdar - Château du Beaucastel. Vingården på ca 30 hektar är familjeägd och drivs med stor kunnighet av femte generationens dotter och son, Valérie och Pascal Chastan. De lågavkastande vinstockarna, vilka producerar druvor med hög koncentration, är mellan 45 och 60 år och skördas för hand. Utan att vara klassificerad ekologisk producent är familjen starkt förankrad i den ekologiska traditionen. Deras filosofi och huvudmål för arbetet på vinfälten är ett rikligt insektsliv, en levande jord och därmed välmående vinstockar.

Châteauneuf-du.Pape, de näst intill gudomliga vinerna från södra delen av Rhône, behöver knappast någon närmre beskrivning – så stor är deras berömmelse.

Regionen har fått kraftiga influenser av närheten till Medelhavet där man ständigt påminns om Romarnas närvaro och dess häpnadsväckande arkitektur. Det böljande landskapet är täckt av pinjeträd och olivlundar i överflöd. Med den ljumma vinden sprids dofter av lavendel, timjan och rosmarin. Naturligtvis är slätterna och kullarna täckta av vinfält så långt ögat kan se. Överst ligger de så karaktäristiska runda stenskärvorna och stenbumlingarna som går under namnet galets roulés.

Vinmakeriet är traditionellt där vindruvor från de olika delarna av vinfälten jäses separat De röda vinerna jäses i cementtankar och de vita i rostfria ståltankar. Den första jäsningen sker i 5 till 7 dagar och druvorna jäses hela för att ge vinet en extra fruktighet. Efter jäsningen utvecklas vinet i stora, gamla ekfat under 10 till 18 månader.

De röda vinerna har en komplex och något kryddig doft med karaktär av björnbär och viss örtighet. Smaken är generös, kryddig och något söt med karaktär av björnbär, örter och peppar. Vinet är mycket fylligt och välbalanserat, tanninerna är tydliga, väl utvecklade och angenäma. Ett prov på komplexitet, kraft och elegans i ett. Bra matkombi-nationer till detta vin är kraftiga gryträtter på nötkött eller lamm, lammstek kryddat med rikligt av örter såsom timjan och rosmarin, medelstarka hårdostar.

Det vita vinet är underbart friskt och aromatiskt med en riklig karaktär av ananas och persika. Vinet har en lång eftersmak med härlig nötig avslutning. De vita vinerna från Châteauneuf-du-Pape är mycket sällsynta men en bra kombination till kraftigare fiskrätter – varför inte en tomat och saffransbaserad fiskgryta.

Jordmånen består främst av lera på kalksten och på många ställen rikligt med ”gallets”. För de röda vinerna är det Grenache som utgör den största delen följt av Mourvèdre, Syrah och Cinsault. När det gäller den mycket begränsade produktionen av vita viner är Grenache Blanc, Roussanne och Picpoul de viktigaste druvsorterna.

Årets vinerbjudande 2018

Pascals vinframställningsmetoder är klassiska. Druvorna skördas för hand från lågavkastande, ekologiskt uppodlade vinstockar som säkerställer att han får de mest mogna och friska druvorna att arbeta med. Vinet jäses sedan i både ståltankar och stora ekfat, där han ibland föredrar att jäsa olika druvsorter tillsammans, vilket är en gammal teknik som blivit modern igen. Efter detta låter han vinet utvecklas långsamt innan buteljeringen. Pascal undviker ekfatskaraktär som stör de rena, oförstörda smakerna som han vill uppnå. Resultatet är oemotståndligt!

Vår Châteauneuf-du-Pape består av Grenache, Syrah och Mourvèdre. Tonerna drar åt björnbär och mörka plommon med drag av peppar och kryddor.. Smaken är frisk och saftig med både mörka och röda bär som svarta och röda vinbär och björnbär. Därtill kryddiga toner av garrigue, den där torra, örtiga växtligheten som är så typisk för området. Eftersmaken är lång, saftig och elegant. Drick till sommarens grillade rätter eller varför inte till lammlägg kokt i rödvin, rotselleripuré och tärnat, rökt, sidfläsk?

Glöm inte de vita vinerna från södra Rhône, de är fantastiska! Vår Châteauneuf-du-Pape blanc är en klassisk blandning av Grenache blanc, Roussanne och Clairette. Tänk stenfrukter, päron och vita blommor i doft och smak i fyllig, frisk stil med aprikos och honung i eftersmaken. Väntar man fram till 2019 lockar man fram än mer runda, lena honungstoner. Klassiskt till bouillabaisse eller till en skaldjursrisotto med stekt marulk, eller kanske till en ljuvligt gratinerad krabba. Endast väldigt få flaskor producerade!

För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Nyheter & Notiser

2022-12-04

DINA VINGÅRDARS FÖRSTA RESA TILL WACHAU, ÖSTERRIKE

DINA VINGÅRDARS FÖRSTA RESA TILL WACHAU, ÖSTERRIKE
(Wien, Wachau, Sachsen, 31 augusti-4 september 2023)

Här gör du ditt köp