På vingården

Februari


Beskärningen avslutas vanligen nu och sticklingar tas för ympning. Sticklingarna sätts i sand inomhus.

Beskärningstekniken är olika på beroende på område. Det finns till exempel gobelet-beskärningen som används i södra Frankrike, i Rhônedalen, i regionerna Beaujolais, Bourgogne och Champagne. Stammen bär i detta fall upp till tre till fem grenar vardera med en eller två utlöpare vilka har tuktats till slingor. Cordon de Royat-beskärningen är en annan samt enkel eller dubbel guyot (finns främst i Bordeaux). Redskap och maskiner görs i ordning för kommande säsong. I vissa vingårdar eldar vinbonden upp de bortskurna kvistarna i rullande skottkärrevagnar, en vacker syn klara dagar under blå himmel med hög luft.

Inomhus pågår arbetet med omtappning eller ouillage. Var tredje månad ”dras vinfaten om”. Det innebär att vinet förs över till ett annat fat, det gamla rengörs från fällning och partiklar som fallit till botten. Vinet får ett nytt kvartal på sig att mogna. Det urtappade vinfatet rengörs ofta med svaveldioxid. Vin från annat fat fylls på – antingen med pump eller med självrinning från ett högre beläget fat. Helst ska arbetet göras vid nymåne och med nordlig vind (högtryck). Vinkällaren med alla fat blir plötsligt levande, och när omtappningen är klar rättas alla fat in med precision och vinerna sjunker åter in i vila.

(Källa: Så bygger du din vinkällare, Johan Magnusson)
Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp