Vingårdar i Rhône

Rhône brukar betraktas som en enda vinregion men är i själva verket uppdelad i norra och södra Rhône. Områdena skiljer sig avsevärt vad gäller klimat, druvsorter och vinernas karaktär. De nordliga odlingarna är belägna mellan Vienne och Valence. De sydliga områdena börjar söder om Montélimar, där de sträcker sig nästan hela vägen ner till Medelhavet.

I norr är landskapet flackare och karakteriseras av buskvegetation med dofter av örtkryddor, blommande lavendelfält och olivlundar. Även om mistralvinden gör sig påmind i bland är klimatet kraftigt påverkat av Medelhavet, med mindre regn och fler soltimmar.

Huvuddelen av allt rhônevin produceras i södra delen. Det mesta är rött, men det görs även en liten andel rosé och vitt vin.

Vinerna i Södra Rhône framställs som regel inte av en enda druva, som i t ex Bourgogne, utan de kan vara en blandning av upp till 13 sorter. Den klassiska röda druvan är Syrah som ger vinet en underbart mörk färg. Grenachedruvans lena värme hittar man i de flesta rödviner i Södra Rhône. Vinerna från Södra Rhône har en varmt rostad ton i doften med drag av örtkryddor och pinje. Bland de vita vinerna märks druvorna Rousanne och Marsanne Två druvor som kompletterar varandra på ett elegant sätt. En annan vitvinsdruva som blivit populär på senare år är Viognier som ger mjuka fruktiga viner med hög alkoholhalt.

Dina Vingårdar har tre vingårdar i södra Rhônedalen.

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp