Bourgogne


Vinregionen Bourgogne är belägen i nordöstra Frankrike och omfattar alla vinodlingar från Chablis i norr till Beaujolais i söder. Vinodlingen startade redan på romartiden och ända fram till franska revolutionen spelade kyrkan och klostren en stor roll i vinproduktionen. Här finns inga stora châteaux som i Bordeaux, utan vinläget kallas climat (klimat) eller clos (inhägnad) eftersom varje litet odlingsområde oftast har ett unikt mikroklimat och dessutom är inhägnat av en stenmur. Ägarna till ett sådant clos eller climat är ofta många och ägarförhållandena komplicerade.

Här produceras världens bästa mjuka "kvinnliga" röda viner av druvan Pinot Noir. Vinerna är eleganta, kryddiga, sidenlena och lagringsbara. De vita vinerna gjorda på druvan Chardonnay står som förebild för all världens vinproduktion på denna druva.

Bourgogne är med skäl mest berömt för sina viner. Inget annat område i världen har sådan klang vad gäller mjuka, eleganta viner. Området är ett eldorado för vinälskare. Bra geografiskt läge för skandinaver, som för övrigt under romartiden gav namn åt området genom en inflyttad folkstam från Bornholm. Redan romarna njöt av Bourgogne och lämnade efter sig ett flertal minnen, speciellt i staden Autun uppbyggd av kejsare Augustus. En underbar klosterbyggnad hittar Du i Fontenay. Bourgogne bjuder sommartid på ett rikt musikliv. Men viktigast är nog ändå Beaune, Bourgogne-vinernas huvudstad, som har mycket att erbjuda.

Nyheter & Notiser

2022-12-04

DINA VINGÅRDARS FÖRSTA RESA TILL WACHAU, ÖSTERRIKE

DINA VINGÅRDARS FÖRSTA RESA TILL WACHAU, ÖSTERRIKE
(Wien, Wachau, Sachsen, 31 augusti-4 september 2023)

Här gör du ditt köp