Vingårdar i Bordeaux


Bordeaux har en förförisk klang. Bara att smaka på namnet får det att vattnas i munnen!

Vinregionen Bordeaux ligger i departementet Gironde i sydvästra Frankrike där floderna Dordogne och Garonne mynnar ut i havsviken med samma namn som departementet - Gironde. Klimatet och läget är helt idealiskt för vinodling och vinregionen brukar jämte Bourgogne anses ge världens främsta röda kvalitetsviner. Bordeaux ger röda, lagringsdugliga, sträva och "manliga" viner.

Det lär ha varit romarna som en gång planterade vin i Bordeaux, och den förste som omnämner vinerna i distriktet är poeten Ausonius (310-393 e.Kr.). Han har gett namn till det kända vinslottet Château Ausone i St.-Emilion. Bordeaux är ett av världens största distrikt för kvalitetsviner. Bordeauxvinernas attraktivitet har gjort att man på många håll i världen sökt efterlikna dessa. Ännu har Inget land eller distrikt lyckats med detta. Här finns en unik kombination av druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot för röda viner. Sémillon och Sauvignon Blanc för de vita. Men den ökade konkurrensen från nya världen har stimulerat bordeauxproducenterna till ny intressant utveckling. Speciellt gäller det områden som Côte de Bourg och Côte de Blaye, områden som exporterade vin långt innan Médoc - tvärs över Girondeviken - ens var planerat.

Sydvästra Frankrike är en av de vackraste och mest genuina delarna av landet. Lägg därtill ett berömt kök som bjuder på bland annat gås och gåslever, tryffel, anka. Till detta kan Du njuta ett vin från någon av distriktets berömda vingårdar. Bordeaux bjuder variation både i historia och i natur. Här finns minnesmärken från alla epoker. Beundra Lascauxgrottans förhistoriska målningar och romerska ruiner eller besök riddarborgar, medeltida städer och pilgrimsorter som Rocamadour. Upplev naturens växlingar i form av Girondes kärr- och träskområden – det franska Mekong, eller koppla av utmed Atlantkustens 200 km långa sandstränder. Här finns allt från vida slätter, böljande lövskogar till dramatiska kalkstensformationer och Dordognes canyonbildningar.

Besök staden Bordeaux, en av Frankrikes vackraste städer med sina eleganta boulevarder. Ströva längs stadens kajer och i den gamla stadsdelen. Åk den vackra Slottsvägen längs Gironde till de berömda och vackra vinslotten Chateau Margaux, Chateau Mouton Rothschild och Chateau Lafitte. På denna väg har Du nära till ett antal golfbanor som kan nyttjas från mars till november på grund av det milda klimatet.

.

Nyheter & Notiser

2023-10-07

Stora Italienresan: Lazio, Toscana, Veneto, Trentino etc 13-22 Sep 24 (10d)

Nu är det äntligen dags igen, en resa som många av våra medlemmar har efterfrågat - följ med oss till det vackra Italien och förläng sommaren i ett härligt medelhavsklimat. Vi får ofta frågan om vilken region vi gillar bäst i Italien? Det landar dock ofta i svaret att det beror på, så vi har inget bra svar. Vissa vinregioner är inte så kända, men har mycket att erbjuda. Det är mot denna bakgrund vår Italienresa börjar i Lazio där Rom är regionhuvudstad. Ett landskap som har mycket okänt och spännande att visa upp. Utöver Lazio besöker vi Toscana, Veneto, Trentino, Alto Adige och får vi till det, kanske även Campania. På vår väg hem till Sverige besöker vi Franken i Tyskland.

Här gör du ditt köp