På vingården

April


Vinodlaren plöjer färdigt och vingården städas. Om kvistarna sparas, utgör de utmärkt material som grillved. En klassisk ”Entrecôte à la bordelaise” är grillad på vinkvistar och serveras med hackad schalottenlök; vid dukade bord sätts den fram med märg och rödvinssås. Ett nybuteljerat robust Bordeaux-vin smakar bäst till.

Alla ruttna pålar, som håller upp de ståltrådar kring vilka den kommande vinrankan binds upp, byts ut. Ettårssticklingar från drivhuset planteras. Vinbonden ber om milt väder då frostrisken är stor och hagelskurarna tänkbara. Vinstocken är oerhört skör med sina nya knoppar – en kraftig frostnatt kan slå ut en hel skörd. Vid uppenbar frostrisk hjälper vinbonden till med värme och ställer under natten ut kaminer i vindriktningen, för att varm luft ska svepa in över vingården.

I vinkällaren måste påfyllningen av faten fortsätta. Oxidation under vinets mognad är mycket skadlig och vinet tappar i fräschör. Frukten är viktig och vinet börjar nu balanseras med smaker och egenskaper från eken.

I Bordeaux börjar primörförsäljningen av det vin som ligger på fat. Känsligheten för vad internationella vinkritiker tycker är stor, och vanligtvis säljer vinodlaren ut större delen av skörden i första omgången (premier tranche) och andra (deuxième tranche).

Leverans sker när vinet är tappat på flaska, vanligtvis efter 30 – 36 månader. Fördelen med att förvärva vinet ”en primeur” är att köparen kontrollerar vinets lagring från början.

(Källa: Så bygger du din vinkällare, Johan Magnusson)
Nyheter & Notiser

2017-06-25

Våra vinresor 2018 är nu klara

Vi gör tre resor nästa år. Resorna går till Piemonte/Valtellina/Alto Adige (Italien) och Bourgogne/Jura/Alsace (Frankrike) samt Chile/Argentina.

Här gör du ditt köp

Aktivitet

Bourgogne, Jura, Alsace & Ahr (31 aug - 9 sept 2018)

Denna resa går till några av Frankrikes viktigaste vindistrikt. Vi besöker Bourgogne med under distrikten Chablis och Beaujolais; Jura och Alsace. En perfekt resa att ta hem förbeställda viner från våra gårdar i Frankrike.