På vingården

April


Vinodlaren plöjer färdigt och vingården städas. Om kvistarna sparas, utgör de utmärkt material som grillved. En klassisk ”Entrecôte à la bordelaise” är grillad på vinkvistar och serveras med hackad schalottenlök; vid dukade bord sätts den fram med märg och rödvinssås. Ett nybuteljerat robust Bordeaux-vin smakar bäst till.

Alla ruttna pålar, som håller upp de ståltrådar kring vilka den kommande vinrankan binds upp, byts ut. Ettårssticklingar från drivhuset planteras. Vinbonden ber om milt väder då frostrisken är stor och hagelskurarna tänkbara. Vinstocken är oerhört skör med sina nya knoppar – en kraftig frostnatt kan slå ut en hel skörd. Vid uppenbar frostrisk hjälper vinbonden till med värme och ställer under natten ut kaminer i vindriktningen, för att varm luft ska svepa in över vingården.

I vinkällaren måste påfyllningen av faten fortsätta. Oxidation under vinets mognad är mycket skadlig och vinet tappar i fräschör. Frukten är viktig och vinet börjar nu balanseras med smaker och egenskaper från eken.

I Bordeaux börjar primörförsäljningen av det vin som ligger på fat. Känsligheten för vad internationella vinkritiker tycker är stor, och vanligtvis säljer vinodlaren ut större delen av skörden i första omgången (premier tranche) och andra (deuxième tranche).

Leverans sker när vinet är tappat på flaska, vanligtvis efter 30 – 36 månader. Fördelen med att förvärva vinet ”en primeur” är att köparen kontrollerar vinets lagring från början.

(Källa: Så bygger du din vinkällare, Johan Magnusson)
Nyheter & Notiser

2020-10-12

På utflykt bland svenska vingårdar

I svår avsaknad av våra vinresor ute i Europa och till andra kontinenter där det odlas vin gjorde vi på Dina Vingårdar en kortare resa bland de svenska vingårdarna. Nyfikna på vad som händer i Sverige besökte vi fem av de 15 mest välrenommerade gårdarna. Med erfarenhet från andra branscher, att när svenskar tar sig an något så blir det riktigt bra, så låg förväntan på en hyggligt hög nivå.

Här gör du ditt köp