På vingården

September


Innan skörden börjar, skuras vintankarna där vinet ska jäsa. Vanligast är tankar av stål, men också ek och betong är vanliga material. Fördelen med ståltankar är att de lätt kan temperturkontrolleras, och druvmusten jäses i exakt önskad temperatur för att ge vinet de egenskaper man vill.

Kalljästa viner får fräschör, medan högre värme ger mer färg och kraft. Alla metalldelar som ingår i tillverkningen rostskyddsbehandlas och vinpressarna rengörs. De som använder träkar fyller dem med vatten så de sväller och mättas.

Skörden börjar! Småbarn och fåglar hålls borta från vingården – arbetet får inte störas och alla druvor ska bli till vin. Man hoppas på solsken. Vinstockarna står under daglig uppsyn och den rätta skördetidpunkten inväntas. Balansen mellan socker och syra mäts, och när den är rätt börjar skörden. Äldre vinodlare tuggar på druvan och bestämmer utifrån smaken när skörden ska börja. Under andra eller tredje veckan brukar druvorna vara mogna och klara för skörd.

(Källa: Så bygger du din vinkällare, Johan Magnusson)
Nyheter & Notiser

2022-08-01

Semestervecka 2-5 augusti 2022

Nu går jag på ledighet en vecka, åter den 8 augusti, så kontoret är obemannat till dess. Som alltid nås vi bäst på mejl, även under normala omständigheter, men än mer just nu.

Ha en fortsatt skön sommar!

/Tom
Dina Vingårdar

Här gör du ditt köp