Pinot Noir


Pinot Noir är en blå vindruva och den viktigaste druvan i röda Bourgogneviner. Den ger lätt mutationer, vilket innebär att ett sort antal olika kloner existerar, och räknas som svårodlad. Rätt hanterad ger den dock några av de bästa vinerna i världen, till exempel Romanée-Conti som ofta kallas världens bästa vin (av vinproducenten Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne). Pinot Noir skiljer sig från till exempel Cabernet Sauvignon i det att den inte ger särskilt mörka, garvsyrerika viner. Karaktären varierar i övrigt med jordmånen. Efter Frankrike har USA näst störst odlingar av Pinot Noir, och Tyskland tredje mest. Druvan är den vanligaste i tyska rödviner och går där under namnet Spätburgunder, eftersom den där mognar relativt sent. I Österrike är namnet Blauburgunder vanligare. Den är också den enda druvan man gör röda viner på i Alsace.

Pinot Noir är också en av de tre huvuddruvorna som man gör champagne av.

Pinot Noir har på senare tid blivit lite av en trenddruva i vinvärlden. Orsaken är bland annat att den hade en framträdande roll i den amerikanska vin-roadmovien Sideways från 2004 (Regi: Alexander Payne).Nyheter & Notiser

2018-09-20

Våra vinresor 2019 är nu klara

Vi gör minst tre resor nästa år. Resorna går till:

- Sicilien, 16-20 maj
- Södra & Centrala Italien, 6-15 september
- Chile & Argentina, 23 november-8 december


Är ni intresserade av våra resor 2019, tveka inte att höra av er till oss på e-post: info@vingardar.com eller telefon: 0532-607329.

Här gör du ditt köp

Aktivitet

Vinprovning: På W by Wijnjas, Stockholm, måndagen den 6 maj.

Måndagen den 6 maj träffas vi på W by Wijnjas, Stockholm, för att prova totalt fem viner. Vi vill inte avslöja temat ännu, men vi kan lova att det blir en spännande provning och trevlig kväll.Efter provningen serverar Wijnjas en av sina klassiska varmrätter från sin vinvänliga meny och vi fortsätter att prova vinerna därtill.