Maison Lenique

Delar av denna sidan eller hela sidan innehåller information som du måste vara inloggad för att kunna se. Klicka här för att logga in.

Vingården

Alexandre, Michel och Corinne Lenique
Alexandre, Michel och Corinne Lenique

Maison Lenique grundades år 1768 under Ludvig den XV:s regeringstid och trots att det nu är mer än två hundra år gammalt ägs det fortfarande av familjen Lenique. Det är ett av de minsta champagnehusen vilket betyder att förutom sina egna druvor köper de även in druvor för att använda i den mycket viktiga blandningsprocessen, vilken kräver mycket stor skicklighet och erfarenhet av vinmakaren.

Samtidigt som man jobbat med att befästa sin egen vingårds rykte har familjen Lenique under århundraden varit rådgivare till många av regionens Grandes Maisons. De har använt all sin erfarenhet för att producera en unik cuvée för oss - ett specialvin gjort endast för delägare. Vår champagne har en större andel Chardonnay. Det ger en mjuk, mogen fruktig bouquet - med svag antydan av kaffe - och en utsökt jäst och brödton. Detta kombinerat med den unika moussen ger ett underbart vin byggt på stor yrkesskicklighet. Din garanti för kvalitet och ursprung bevisas av de små bokstäverna NM som syns på vår egen speciella etikett. NM står för ett äkta champagnehus i motsats till kooperativ (CM) eller "eget märke" (MA).

Vår champagnegård Maison Lenique ligger i byn Pierry strax söder om Épernay - champagnens huvudstad med över 100 km champagnegallerier under jord. Besök de berömda vinkällarna "Les Caves de Champagne" med miljoner flaskor champagne. Följ gärna champagnevägen - "Route Touristique du Champagne" - från Épernay mot Reims. Den bjuder främst på champagnehus men även mycket annat att uppleva. På sluttningarna norr om Marne - med härlig utsikt över vingårdar och Épernay - ligger den gamla vinorten Hautvillers. I det dåvarande klostret uppfann ordensbrodern Pérignon på 1600-talet metoden att bereda vinet till mousserande champagne. I det 2000-åriga Reims finns den berömda Notre-Dame katedralen - byggd under 1200-talet och en av det gotiska kyrkobyggandets höjdpunkter som under århundraden varit de franska kungarnas kröningskyrka. Det som vi idag upplever som stilfullt 1600-tal är egentligen från 1920-talet då ett otroligt återuppbyggnadsverk påbörjades efter att Reims totalförstörts under 1:a världskriget. Även andra världskriget har anknytning till Reims. Här skrevs Tysklands kapitulationsavtal under. Gör ett avbrott, lämna förstörelsekrafterna och njut av skaparkraft på Reims konstmuséer.Vinerbjudandet 2018

Våra medlemmar i Maison Lenique erbjuds champagne från gården i februari varje år.

Medlemsvinet är vår egen cuvée. Där använder Alexandre 70 % Chardonnay från perfekta sydostliga lägen i svala, kalkrika, jordar i det berömda Côtes des Blancs. Delar av druvmaterialet kommer från Grand Cru lägen. Jordmånen och det svala läget ger vinet friskhet och en ton av mineraler. Resten av cuvéen består av Pinot Noir och Pinot Meunier som ger struktur och frukt. Vinet vilar mellan 24 och 36 månader på sin jästfällning. Färgen är svagt gul. Doften är typisk för Leniques vin med citrus, gröna äpplen och toner av mineral. Smaken är pigg och frisk, återigen med toner av citrus, äpplen och blommiga toner med en härlig mousse. Eftersmaken är lång och fräsch. Kan med fördel lagras ytterligare några år. Prova gärna med rökt lax på blini med en klick crème fraiche, sushi, eller gärna som aperitif.

För att läsa mer om hela erbjudandet, klicka på "Ladda ner"

Bilder

Nyheter & Notiser

2018-09-20

Våra vinresor 2019 är nu klara

Vi gör minst tre resor nästa år. Resorna går till:

- Sicilien, 16-20 maj
- Södra & Centrala Italien, 6-15 september
- Chile & Argentina, 23 november-8 december


Är ni intresserade av våra resor 2019, tveka inte att höra av er till oss på e-post: info@vingardar.com eller telefon: 0532-607329.

Här gör du ditt köp

Aktivitet

Vinprovning: På Årstiderna, Malmö, tisdagen den 16 oktober

Tisdagen den 16 oktober träffas vi på Årstiderna, Malmö, för att prova totalt fem viner från Campania, Lazio och Umbria. Vinerna kommer från producenter som vår systerklubb Vinoliv samarbetar med. Ett bra och trevligt tillfälle att lära sig mer om dessa tre mycket spännande vinregioner i södra och centrala Italien.Efter provningen serverar Årstiderna en av sina paradrätter från sin härliga meny och vi fortsätter att prova vin ...