Vingårdar i Loire

Loire


Sydöst om Paris ligger Loiredalen som med sina vackra naturområden och sina hundratals slott står som ett elegant minne av fransk renässanskultur . Loire som är Frankrikes längsta flod, är över 1000 kilometer lång och har sin källa i Centralmassivet, inte långt från Rhônedalen. Längs hela flodens stränder finns Frankrikes vackraste slott med trädgårdar som har ett överflöd av fruktodlingar och vackra blommor

Vindistrikten följer flodens lopp och här växer vinstockar som ger utsökta viner. I väster, torra vita viner med liten doft av hav. I mitten av dalen, röda viner i lätt och elegant stil, gjorda på framför allt druvan Cabernet Franc. Även den vita Chenin Blanc-druvan kommer här till sin rätt och ger både torra och söta viner. I öster, den vita Sauvignon Blancdruvan Sancerre, som har gjort distriktet världsledande för viner på denna druva.

Nyheter & Notiser

2020-10-12

På utflykt bland svenska vingårdar

I svår avsaknad av våra vinresor ute i Europa och till andra kontinenter där det odlas vin gjorde vi på Dina Vingårdar en kortare resa bland de svenska vingårdarna. Nyfikna på vad som händer i Sverige besökte vi fem av de 15 mest välrenommerade gårdarna. Med erfarenhet från andra branscher, att när svenskar tar sig an något så blir det riktigt bra, så låg förväntan på en hyggligt hög nivå.

Här gör du ditt köp